Opleiding

Reiger Boys Zaalvoetbal heeft een uniek concept ontwikkelt voor meiden die willen zaalvoetballen op hoog niveau. In Noord-Holland komen wij uit in diverse jongenscompetities en bieden wij een prima uitbreiding op het huidige aanbod veldvoetbal.

Techniek en balbeheersing
Deze vormen de basis van de voetbalsport. Zaalvoetbal is een terugkeer naar de roots van de voetbalsport, naar de pleintjes-en of straatvoetbal... Door de beperkte ruimte waarin zaalvoetbal wordt gespeeld en door het geringe aantal spelers (1 keeper + 4 veldspelers) ligt het aantal balcontacten tientallen keren hoger dan bij het veldvoetbal. Het spreekt dan ook vanzelf dat zaalvoetbal het balgevoel en de basistechniek van de jeugdspelers stimuleert.

Snelheid van uitvoering
Zaalvoetbal wordt vooral gespeeld in de "kleine ruimte" en verloopt veel intensiever dan veldvoetbal. De jeugdspeler wordt daardoor tijdens het spel verplicht om sneller oplossingen te vinden. Hun handelingssnelheid en hun techniek gaan hierdoor verbeteren.

Fysiek: korte en intensieve inspanningen
Zaalvoetballers bouwen fysieke capaciteiten op die hen toelaten het "korte werk" intensiever en gedurende langere tijd uit te voeren (korte sprints, korte schijnbewegingen, korte pressing). Dit aspect wordt in veldvoetbalopleiding verwaarloosd waardoor onze Nederlandse veldvoetballers in dat domein achterop zijn geraakt. Bij de topclubs wordt er meer en meer teruggegrepen naar spelers die juist in die "kleine ruimte" het verschil kunnen maken (Ronaldinho, Messi, Eto'o, Ronaldo, Deco, etc).

Lenigheid
In het zaalvoetbal ligt de nadruk op "schijnbewegingen", "vrijlopen", "afhaken", "tempoveranderingen". Doordat de jeugdspeler veelzijdig gebruik moet maken van deze korte bewegingen, kweekt hij een bijkomende lenigheid aan die in het veldvoetbal (meer gericht op lange, rechtlijnige inspanningen) nauwelijks wordt getraind.

Tactiek
Zaalvoetbal is een erg tactisch spelletje. De jeugdspeler leert om te gaan met tactische richtlijnen, zowel op individueel vlak (welke keuzes maak ik op welk moment: dribbel, passen of op doel schieten) als wat de ploeg aangaat (hoe spelen we een tegenaanval uit bij balverlies van de tegenpartij?, hoe nemen we een hoekschop of vrije trap, hoe stellen we ons verdedigend als ploeg op?).

Veelzijdigheid is vereist
De spelers "roteren" constant in de loop van een zaalvoetbalwedstrijd. Iedere speler komt op meerdere plaatsen terecht. Een spits is niet alleen louter spits en een "laatste man" is ook niet alleen laatste man, dit komt uiteraard de algemene ontwikkeling"van de jeugdspeler ten goede.

Teamgeest
Kenmerkend voor de zaalsporten is ook de typische "teamspirit". Teambuilding, het vormen van een hechte groep, wordt als erg belangrijk beschouwd. In tegenstelling tot het veldvoetbal worden individuele acties en techniek in het zaalvoetbal wel aangemoedigd. Deze zijn door de beperkte ruimtes ook noodzakelijk. Door de typische teamgeest zullen spelers hun individuele acties echter meer in functie van het team uitvoeren. Correcties door de trainer-coach worden ook makkelijker aanvaard.

Reiger Boys heeft 4 talententeams (MO11, MO13, MO15-1 en MO15-2) en 1 jeugdteam (MO17) wat onder de selectie valt. Speelsters binnen onze opleiding spelen wedstrijden op maandag, woensdag of vrijdag tegen jongens op hun niveau. Naast de wedstrijden biederen wij speelsters in de talententeams twee trainingen per maand aan op zondagochtend. Het selectieteam traint elke woensdag met de speelsters van vrouwen 1 mee. Ook sluiten hierbij een aantal talentvolle speelsters uit de MO15-1 aan.

Doelstelling
Doelstelling van de jeugd is het opleiden van jeugdspeelsters op hun niveau. Is een speelster klaar voor een stap hogerop dan gaan wij proberen hiervoor ruimte te creƫren. Constant met als doel onder weerstand te blijven spelen. In het selectieteam (MO17) wordt gewerkt naar de stap richting het spelen in de eredivisie vrouwen zaalvoetbal. Door meiden tegen jongens te laten spelen komen meiden onder druk te staan wat op den duur ervaring oplevert. Door ze daarnaast regelmatig nog wedstrijden tegen vrouwen aan te bieden zien ze zelf ook de vooruitgang.

Maandelijks organiseert Reiger Boys Zaalvoetbal talententrainingen voor nieuwe zaalvoetbalsters. Hiervoor nodigen wij speelsters uit in alle leeftijdscategorieƫn en uit heel Noord-Holland. Bij Reiger Boys spelen speelsters uit onder andere Den Helder, Hoorn, Heerhugowaard, Alkmaar, Zaandam en Landsmeer.

Profiel
Wij hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat het spelen in een jongenscompetitie voor sommige meiden een pittige uitdaging is. Daarom hebben wij een profiel geschreven van speelsters die in aanmerking komen voor onze zaalvoetbal opleiding. Reiger Boys ondersteund zaalvoetbal voor meisjes maar biedt op dit moment niet de mogelijkheid dit op recreatief niveau uit te voeren.

  • Speelster is geboren op of na 1/1/2000;
  • Speelster kan goed functioneren in een team;
  • Speelster is ambitieus, enthousiast en wil graag leren;
  • Speelster heeft weinig tot geen moeite om mee te draaien in een jongenscompetitie;

Aanmelden
Voldoe jij aan ons profiel. Vul dan ons aanmeldformulier in. Wij nemen dan contact met je op en mogelijk nodigen we je uit voor de eerstvolgende talententraining.

Kampioen van Nederland
Afgelopen seizoen (2016/2017) is Reiger Boys landskampioen bij de Jeugd (MO18) geworden. Dit werd bereikt met een team van meiden tussen de 12 en 18 jaar die uit de MO13, MO15 en MO17/VR4 teams kwamen

Winst Jever-Cup
Met een team met meiden t/m 15 jaar werd de Jever-Cup voor meiden tot 17 jaar winnend afgesloten. Diverse BVO-teams uit Duitsland deden hieraan mee. Cloppenburg werd in de finale verslagen.

Voorwedstrijd MO13 en MO18 Nederlands Heren-team
MO13 en MO18 hebben tijdens twee demonstratie wedstrijden als voorwedstrijden op het Nederlands Heren-team deelgenomen. De tegenstander was op beide dagen KTP Nieuw Roden. Het leverde een groot compliment over het niveau op van de Belgische bond en een mogelijke uitnodiging voor een oefenwedstrijd tegen de Belgische O17 selectie.

Disctrictsfinales MO11 en MO13
De MO11 en MO13 namen beiden deel aan districtsfinales in Amsterdam. Hier werden de beste teams (gericht op jongens) uit geheel West 1 uitgenodigd.